Directeur filmfestival Locarno: ‘Filmfestivals moeten lef tonen. Ze zijn een katalysator’

Openluchtvoorstelling op het filmfestival van Locarno in Zwitserland.

Foto Jean-Christophe Bott / EPA

Interview

Filmfestival Locarno is het eerste grote Europese festival dat het door de filmstaking in de VS zonder Hollywoodsterren moet doen.

De Roemeense TikTok-ster Bombita is de onverwachte ster van het filmfestival in het Zwitserse Locarno. Bombita is het alter ego van actrice Ilinca Manolache, die de hoofdrol speelt in de nieuwe film van Radu Jude: Do Not Expect Too Much from the End of the World, na een paar dagen al de absolute favoriet voor de Gouden Luipaarden die aanstaande zaterdag op het festival zullen worden uitgereikt. Andere kanshebbers zijn bijvoorbeeld Ena Sendijarević’s kijk op Nederlands-Indië in Sweet Dreams, het Oekraïense Stepne, het dromerig-experimentele en met een 360-camera geschoten The Human Surge 3 van de Argentijnse filmmaker Teddy Williams en het Israëlische The Vanishing Soldier.

De timing voor Do Not Expect… had niet beter kunnen zijn. In de film zitten scènes waarin Manolache ‘gefaceswapt’ met de controversiële misogyne influencer Andrew Tate het ene na het andere vuilbekkende filmpje. Nog geen uur na de persvoorstelling van Judes film werd bekend dat het huisarrest in aanloop naar de rechtszaak tegen Tate was opgeheven. Tate wordt door de Roemeense autoriteiten onder andere verdacht van verkrachting en mensenhandel.

Het succes van ‘Bombita’ is om veel redenen een fijne bliksemafleider: Locarno is met z’n avontuurlijke programmering behalve de zomerse evenknie van het filmfestival van Rotterdam, dit jaar ook het eerste grote Europese festival dat het door de Amerikaanse staking van schrijvers en acteurs zonder Hollywoodsterren moet stellen. Sterren zijn op filmfestivals steeds belangrijker om subsidiënten en sponsoren aan te trekken én voor de campagne van films die via filmfestivals richting de lange rode loper van de Oscars gaan. De pers- en media-aandacht die filmsterren genereren wordt in de filmmarketing onomwonden ‘gratis reclame’ genoemd. In hun kielzog profiteren ook kleinere en onafhankelijke producties van buiten Hollywood.

Divers festival

Artistiek directeur Giona Nazzaro, die dit jaar z’n derde editie leidt, legt desgevraagd uit dat Locarno niet alleen afhankelijk is van de aandacht die sterren genereren. In Locarno draait het om meer: een mix van ontdekkingen, wereldpremières, retrospectieven en voorpremières voor het Zwitserse publiek.

Nazzaro vindt dat we een onderscheid moeten blijven maken „tussen film als industrie en film als kunstvorm.” Al was het maar omdat de grootste vernieuwingen volgens hem niet op de tekentafels van studiobazen en merkrechtexperts ontstaan maar ontspruiten uit de creatieve geesten van filmmakers.

Hij geeft als voorbeeld het succes van Barbie, die deze week de magische grens van één miljard euro opbrengsten aan de bioscoopkassa’s doorbrak en in Nederland één miljoen bezoekers trok: „Dat succes kunnen we alleen begrijpen als we de rechtstreekse lijn zien van de door de Franse Nouvelle Vague geïnspireerde onafhankelijke films waarin regisseur Greta Gerwig als actrice begon, en haar eigen in zwart-wit gedraaide Frances Ha.”

Giona Nazzaro.
Foto Jean-Christophe Bott / EPA

Hij trekt de lijn door naar het retrospectief met Mexicaanse genrefilms van de jaren veertig tot zeventig dat zijn festival organiseert: „Die waren vernieuwend van vorm, eigenwijs en inventief, maar trokken ook een breed en divers publiek. Het feit dat zowel Greta Gerwig als Martin Scorsese met de Mexicaanse Director of Photography Rodrigo Prieto werken heeft te maken met de sterke traditie van de Mexicaanse cinema. Als Prieto niet was opgegroeid met de films die zijn gedraaid door ‘lichtschilderaar’ Gabriel Figueroa – van wie hier bijvoorbeeld Pueblerina is te zien – dan had hij nooit zo’n sterk visueel bewustzijn ontwikkeld.”

„Filmfestivals moeten dapper zijn”, zegt hij over de effecten van de Amerikaanse filmstaking op Locarno. Hij bedoelt daarmee: niet alleen naar populariteit kijken, het lef hebben om divers te programmeren. „Festivals zijn net als filmkritiek een katalysator voor sociale en esthetische conversaties.”

Nazzaro hekelt de filmindustrie om z’n steeds meer eenzijdige focus op winst. „Door corona en de stakingen staat de filmindustrie voor de grote uitdaging om zich te beraden op wat voor ecosysteem het eigenlijk wil zijn, en de rol van festivals daarin. Het gaat over creativiteit, arbeid en fair pay. Dat is een politieke discussie, maar met grote gevolgen voor wat het publiek te zien krijgt.”